- Nové
Tento naklepávač umožňuje relativně jednoduchým způsobem rychle naklepat kosu. Práce s naklepávačem je opravdu snadná a zvládne jí každý, ale jsou některé kroky, které je třeba dodržet, abychom se vyhnuli poškození kosy či naklepávače a abychom dosáhli správné tloušťky ostří. Výsledek naklepání s tímto nástrojem může být velice dobrý.
Minimální doporučená hmotnost kladiva pro použití s tímto naklepávačem společností Schröckenfux je 800 g.
Nepoužívejte u kos a srpů broušení rychloběžnými bruskami - ty jen znehodnotí ostří.
PŘIPEVNĚNÍ NAKLEPÁVAČE NA DŘEVĚNÝ ŠPALEK NEBO KOZLÍK PRO NAKLEPÁVÁNÍ
1 - Trn naklepávače vložte do předvrtaného otvoru s průměrem okolo 11mm a hloubkou cca 50mm.
2 - Jemně zatlučte naklepávač do otvoru pomocí kousku dřeva, který umístěte na trn nebo kovadlinu. Pokud byste klepali přímo na nasazený klobouček nebo obnažený čep, mohlo by dojít k poškození povrchu kovadliny nebo čepu!
3 - Plocha kovadliny by měla být ve stejné výšce jako vaše kolena. To znamená, že vaše kolena nebo stehna můžete použít jako dodatečnou podporu kosy při naklepávání.
PŘÍPRAVA OSTŘÍ KOSY NA NAKLEPÁNÍ
1 - Jemným kovovým pilníkem obruste veškeré prasklinky a nerovnosti na ostří. Takto připravené ostří by mělo být rovné a hladké.
2 - Zúžení směrem k ostří na čepeli kosy se nazývá zkosení a je přibližně 5mm široké. Vyčistěte toto zkosení po obou stranách ostří v šířce asi 5mm.
3 - Čím bude zkosení čistší, tím snáze budou vidět stopy po dopadech kloboučku.
ZKOSENÍ
1 - Zkosená hrana ostří je přibližně 5mm široká a představuje šířku, která se naklepává.
2 - Průřez úkosem se zužuje z průměrné tloušťky kosy až k ostří s tloušťkou přibližně 0,2mm. Nejužší strana zkosené hrany představuje ostří kosy.
3 - Typické zkosení má šířku mezi 2 a 5mm.
NAKLEPÁNÍ KOSY
1 - Obecné
Naklepávání je proces, při kterém dojde k přetváření zkosené hrany kosy údery kladiva. Jedná se o tzv. "tvarování zastudena." Naklepáním za studena se materiál ostří vytvrdí a zpevní.
Ke zmírnění tření mezi kloboučkem a ostřím kosy nakapejte na hranu otvoru kloboučku několik kapek oleje (můžete použít i kuchyňský olej). Díky tomu se materiál lépe tvaruje a povrch kloboučku zůstává hladký. Stopy po oleji na zkosené hraně ostří vám umožní sledovat rychlost posunu. Posun kosy po každém úderu by měl být cca 1-2mm!
Ujistěte se, že ostří kosy k čepu tlačíte správným přítlakem. Pokud netlačíte dost, dojde k vytlačení hrany kosy ven. Pokud naopak ostří kosy tlačíte k čepu příliš silně, může dojít ke stlačení ostří. Klepání se provádí směrem od paty kosy ke špičce.
2 - Použití STŘÍBRNÉHO kloboučku (s 1 drážkou)
Účinek stříbrného kloboučku se projevuje ve vzdálenosti asi 2-4mm od kraje ostří. Pomocí tohoto kloboučku dojde ke ztenčení a přípravě zkosení ostří pro druhou fázi naklepávání zlatým kloboučkem (se 2 drážkami), kdy se ostří naklepe do ostra. Pomocí stříbrného kloboučku by se ostří mělo ideálně naklepat do tloušťky 0,5 až 0,3mm!
Je důležité, aby síla, kterou klepete to klouboučku kladivem, odpovídala ostří! To lze odhadnout pomocí testu. Naklepejte krátkou část ostří a pozorně si ji prohlédněte (i pomocí lupy), abyste mohli odhadnout, jestli dochází ke změnám oproti ještě nenaklepané části. Pokud žádné změny nepozorujete, zvyšte údernou sílu, dokud ne ostří nebude možné změny pozorovat! Proveďte stejnou zkoušku s oběma kloboučky!
S tupým ostřím bude úkos příliš strmý. Proto se doporučuje provést naklepání stříbrným kloboučkem vícekrát, dokud nedosáhnete požadované tloušťky v rozmezí 0,5 a 0,3mm.
Všeobecně je lepší provést několik naklepávacích průchodů než ztenčit ostří kosy pouze jedním průchodem.
Při použití stříbrného kloboučku (s 1 drážkou), není v zásadě možné ostří poškodit nebo na něm udělat trhliny. Z tohoto důvodu můžete naklepávat silným údery. Minimální hmotnost kladiva je 800g! Slabé údery často vedou k tomu, že úkos je příliš úzký a nelze dosáhnout optimální tloušťky ostří v rozmezí 0,5 až 0,3mm!
3 - Použití ZLATÉHO kloboučku (se 2 drážkami)
Použijte zlatý klobouček pro naklepání ostří. Naklepání se provádí do dosažení tloušťky přibližně 0,2mm. Naklepání na tenčí ostří než 0,2mm nedává smysl, protože úkos nebude mít dostatečnou stabilitu (úkos nebude mít dostatečnou pevnost). Zároveň pak hrozí riziko jemných trhlin a ohnutí ostří.
Ujistěte se, že během naklepávání kladivem provádíte údery na klobouček přímo nad ostřím! To umožňuje dokonalý přenos energie úderu na ostří!
4 - Kontrola správnosti naklepání
Přitlačte ostří kosy na držadlo kladivo pod úhlem cca 45 stupňů s použitím síly přibližně 2kg.
Tato přítlačná síla by měla mít za následek změnu tvaru ostří. Jestliže žádnou změnu nepozorujete, je zkosení nebo ostří stále příliš silné a musíte provést nový průchod naklepání, přičemž vždy střídáte STŘÍBRNÝ a ZLATÝ klobouček, dokud při této zkoušce nedojde k pozorovatelné změně osří.
Pokud se tvar ostří po uvolnění tlaku nevrátí do původní polohy, je úkos příliš tenký a tím je ostří náchylné k poškození!
Aby vaše ostří vydrželo co nejdéle, naklepejte ostří cca po 2 hodinách kosení jedním nebo dvěma průchody zlatého kloboučku.